Projects

Project Cranford : Modern Take on an Edwardian Classic

Our first and still our most ambitious project to date … and our own home (which means prospective clients are welcome to come and take a look at what we do first hand!)

This is the first phase of an extensive redevelopment programme of a traditional, Edwardian detached home in the heart of Gerrards Cross.  6:59 have now completed a full refurbishment of one half of the property, including a single storey, vaulted side extension, a two story rear extension to create a large open plan kitchen (with a gorgeous Martin Moore kitchen at it’s heart), an orangery, a new ‘grand’ staircase with feature window and a new loft extension containing a large and stylish en-suite bathroom.  The 6:59 team have also re-wired and re-plumbed the entire house.  It was then re-plastered, restoring original features such as plaster coving and creating new period style carpentry, cabinetry and neat features such as a panelled archway separating the cooking and dining areas in the kitchen.  Some of our finest work to date, combining period with modern living. Phase 2 now underway …

But whilst the ‘after’ pictures are undoubtedly impressive, it was a much different story ‘before’ and the house had some real challenges – particularly in terms of light and modernisation.

This was the kitchen (below) as rip out began – the size of the room itself was less of an issue – the light and aspect was.  The kitchen is triple aspect and the principle light came from windows at the front, which was close to the road and far less private.  The garden to the rear is beautiful and yet this wasn’t capitalised in the design.

  

The new, enlarged and opened up kitchen now floods with light from three new roof windows, an orangery glass roof and large bi-folding doors to the garden.  Where the windows faced to the front, this has now been converted into the utility room, meaning the entire kitchen now faces out onto the beautiful garden behind.

In the entrance hall (below), again the garden view to the rear was through a high, small window and the hall did not feel light, open or spacious.  The new extension to the rear has created the stunning ‘feature window’ pictured above – the stairs now winding through this window to a landing above which has stunning views of the garden.

Finally the Master Bedroom – this was a lovely triple aspect room but it lacked size.  The ensuite and fitted furniture had taken a lot of the room space and again, the garden was not easy to view through the low window to the rear.  The 6:59 transformation has seen the new extension to the rear now accommodate a sitting area for the bedroom overlooking the garden, with bi-folding doors for those summers evening, when it becomes a terrace !  The ensuite has been moved into the loft above and is now has a boutique sanctuary feel, away from the bedroom.  The small 6th bedroom next door was brought into the master to create a separate dressing area and bedroom level wc.  Quite the transformation !

    

If you come and pay us a visit, you’ll see that the Project (Phase 2) continues …. watch this space ….